(Lophophora williamsii) zaden
Zaden van de Peyote cactus. Ze groeien heel langzaam. Het duurt ongeveer een jaar voordat de zaadjes wortels vormen en beginnen te groeien. Het duurt meerdere jaren voordat ze geoogst kunnen worden.
Inhoud: 20 zaadjes
€ 10,00
Peyote (Lophophora williamsii) Al vele jaren zijn mensen zich bewust van de psychoactieve werking van de Peyote cactus. Het gebruik van de Peyote voor medicinale en religieuze doeleinden vindt in Mexico al duizenden jaren plaats. De Peyote is een knopvormige cactus die normaal gesproken een doorsnede van 10-13 cm bereikt. De Peyote is een van de traagst groeiende cactussen, maar wanneer hij op de juiste manier gekweekt wordt kan hij thuis veel sneller groeien dan in het wild. Peyote (Lophophora williamsii) Al vele jaren zijn mensen zich bewust van de psychoactieve werking van de Peyote cactus. Het gebruik van de Peyote voor medicinale en religieuze doeleinden vindt in Mexico al duizenden jaren plaats. De Peyote is een knopvormige cactus die normaal gesproken een doorsnede van 10-13 cm bereikt. De Peyote is een van de traagst groeiende cactussen, maar wanneer hij op de juiste manier gekweekt wordt kan hij thuis veel sneller groeien dan in het wild. Lophophora williamsii met knoppen
Gebruiksaanwijzing:
Zorg allereerst dat je de volgende benodigdheden bij elkaar hebt:
-Plastic bakje met deksel
-Potaarde (50%)
-Grof zand (20%)
-Kiezelsteentjes (20%)
-Perliet (10%)
-Peyote zaadjes (Lophophora williamsii)
Maak allereerst kleine gaatjes in de bodem van het bakje waar je de cactussen in gaat kweken, zodat overbodig water weg kan vloeien. Een te grote hoeveelheid water kan de wortels van je cactus namelijk doen rotten. Verdeel de kiezelsteentjes eerst in tweeën, en strooi de ene helft op de bodem van het bakje, zodat deze helemaal bedekt is. De volgende stap is het mengen van potaarde, zand, perliet en de overgebleven helft van de kiezelsteentjes. Het is een goed idee om het mengsel voordat je het gebruikt te steriliseren, er zouden namelijk bacteriën in kunnen leven die het groeiproces mogelijk belemmeren. Doe het mengsel hiervoor in een ovenvaste schaal en verwarm het een uur op 80-100 °C, of 30 minuten op een lage stand in de magnetron. Eenmaal door elkaar gemengd kun je het vochtig maken. Houd een kleine hoeveelheid van het mengsel apart, en voeg water toe aan de rest. Een goede manier om te kijken of het mengsel vochtig genoeg is, is er in knijpen. Als er geen water uit het mengsel geknepen kan worden is het precies goed. Als er toch nog water uit komt, voeg dan nog wat aarde toe. Als de grond eenmaal de juiste vochtigheidsgraad heeft kun je het kweekbakje er mee vullen.
Zaaien
We kunnen nu de zaadjes met een potlood voorzichtig in de grond duwen. Ongeveer anderhalf tot twee keer hun eigen hoogte is ideaal. Spray nu een paar keer water op de aarde en doe de deksel op het bakje.
Temperatuur
De beste temperatuur voor het laten ontkiemen van de Peyote zaadjes is tussen de 20 en 30 °C, liefst rond de 23 °C. Om die temperatuur te bereiken kun je de kweekset in de buurt van een verwarming plaatsen of een elektrisch deken gebruiken. Maar plaats de kweekset niet rechtstreeks op een verwarming, want dan zou hij uit kunnen drogen waardoor de zaden niet zullen ontkiemen. Sommige mensen gebruiken een verwarmingselement voor terrarium of aquarium om de perfecte temperatuur te bereiken. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk, maar kan wel helpen om het kiemproces te versnellen.
Vochtigheidsgraad
Het is het beste om tijdens het ontkiemproces van de Peyote zaadjes de vochtigheidsgraad hoog te houden. De bodem moest dus vochtig worden gehouden. Na een tijdje zullen de cacti volgroeid genoeg zijn om aan een zeer droge omgeving te wennen. Om te zorgen dat de jonge cacti zich gaan aanpassen aan droge omstandigheden, maken we gaatjes in de deksel van de kweekset. Na enkele weken kun je dan de deksel permanent verwijderen, maar je moet de grond dan nog wel zo’n twee maanden vochtig houden.
Verlichting
Terwijl je Peyote zaadjes ontkiemen is het belangrijk de kweekset niet in direct zonlicht te plaatsen. Gebruik TL-licht of een spaarlamp, gedurende 16 tot 18 uur per dag. Als de cacti wat sterker en ouder zijn (2-3 maanden) kun je ze langzaamaan laten wennen aan indirect zonlicht. Als ze ongeveer 1 jaar oud zijn kunnen ze in direct zonlicht geplaatst worden. Hierna kunnen we de cacti als volwassenen expemplaren behandelen en ze steeds minder water geven. Zorg dat de bodem helemaal uitdroogt voordat je ze weer water geeft, om droge groeiomstandigheden te stimuleren. Wanneer je cacti ongeveer 1 jaar oud zijn (of 1 centimeter in doorsnee) kun je ze gaan verpotten. Houd in gedachten dat een grotere pot niet altijd beter is. Probeer aan een pot te komen die zo’n 3 tot 4 maal de doorsnee en 4 tot 5 maal de hoogte van de cactus heeft. Het verpotten geeft je de mogelijkheid om met nieuwe aarde je cactus van meer voedingsstoffen te voorzien. De Peyote voorzien van een diepe pot geeft de cactus de gelegenheid een gezonde wortelstok te ontwikkelen.
Voor je Peyote cacti zorgen
Cacti zijn gewend aan droge omstandigheden en moeten daarom niet teveel water gegeven worden. De beste periode om ze water te geven is van de lente tot de herfst. Als het in de zomer heel warm is moet je ze iets vaker water geven. In de winter moet je ze nooit veel water geven, vooral niet als ze buiten groeien, want de combinatie van kou en vocht zal de Peyote beschadigen. Geef in de winter alleen heel af en toe kleine beetjes water om te voorkomen dat de cactus geheel uitdroogt. Peyote cacti groeien met name van de lente tot de herfst. Vooral in deze periode hebben ze water en voedingsstoffen nodig. Gebruik speciale voeding voor cacti en zorg dat je ze er nooit teveel van geeft. Goede cactusvoeding bevat altijd een lage hoeveelheid stikstof en een hogere hoeveelheid kalium en fosfor. Deze stoffen worden op het etiket van de fles aangegeven in een NPK waarde. Een goede NPK waarde voor cacti is 4-7-7 of zelfs 2-7-7.
Een goede manier om de Peyote water te geven is de potjes enkele minuten te plaatsen in een gootsteen met daarin een klein laagje water. Deze manier van water geven zorgt ervoor dat de wortels zich goed ontwikkelen omdat ze naar beneden moeten groeien om het water te kunnen opnemen. Maar hoewel dit een goede manier is om ze water te geven, kun je ze af en toe ook van bovenaf water geven. In de winter geeft de cactus de voorkeur aan een omgeving van 5-10 °C. Kamertemparatuur mag ook, maar kouder is beter. Zorg wel dat ze genoeg licht krijgen.
We hopen dat je veel plezier beleeft aan het kweken van je eigen Peyote cactus.
Betalen met Ideal
Voor 16 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Ophalen in de winkel mogelijk
Houd rekening met de wetgeving van het land waar je je bestellingen naartoe wil laten sturen. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.
Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent en dat je notie hebt genomen van en akkoord bent met onze waarschuwing betreffende de van toepassing zijnde wetgeving.